BEGELEID WERKEN IN CORONATIJDEN

BEGELEID WERKEN IN CORONATIJDEN
Een praktijkverhaal door Kathleen De Maeyer (jobcoach Werkburo B-H-V)

Het waren moeilijke tijden voor onze cliënten, maar soms mager ook eens een positieve wending zijn genomen dankzij deze COVID19.

Een heel aantal begeleid werkers zijn tijdens de Coronacrisis hun begeleid werk kwijtgespeeld. De cliënt in dit verhaal, we zullen hem voor het gemak Wim noemen, mocht ineens niet meer gaan werken in het woonzorgcentrum waar hij wekelijks een rolstoel duwde tijdens de wandeling. Plots werd hij beknot in zijn activiteiten en in zijn sociaal contact. Tijdens de lockdown werd Wim geïsoleerd van de buitenwereld en hij was er zeker niet blij mee. We bleven in contact via wekelijkse telefoontjes. Ook de kans op zijn tweede werkplek werd hem plots afgenomen. Hij zou juist gaan kennismaken meteen schooltje waar hij graag wilde gaan werken bij de kleuters. Maar door de Corona crisis kon dit niet meer doorgaan. Wim had het supermoeilijk met deze vereenzaming. Hij bleef maar vragen wanneer hij terug mocht gaan werken, want de verveling sloeg toe.

Net voor de zomer kregen we een oproep van VGC (Vlaamse Gemeenschapscommissie) sportkampen. Ze vroegen of er cliënten geïnteresseerd waren in het ondersteunen van de lesgevers op de sportkampen. Ik dacht direct aan Wim en belde hem op om te vragen of hij interesse had. Wim sprong bijna een gat in de lucht omdat er eindelijk eens een lichtpuntje kwam in zijn leven na deze duistere COVID19 maanden. Direct maakte ik een afspraak voor een kennismakingsgesprek met de coördinator van de VGC sportkampen voor een kennismaking. Tijdens ons gesprek, dat een beetje later doorging, bruiste Wim weer zo van enthousiasme, dat het zelfs een beetje beangstigend overkwam bij de nieuwe werkpost. Maar gelukkig gaf de nieuwe werkpost het een kans en kon hij een proefweek doen tijdens de grote vakantie. We wisten niet wat ons te wachtenstond. Ergens hadden we er allemaal een beetje schrik van. Na lang stilzitten ineens fulltime Begeleid Werken met kleuters… Dat kon best eens vermoeiend worden of te hoog gegrepen zijn, maar we hoopten op het beste, omdat Wim dit Begeleid Werken echt nodig had als positieve vibe in zijn leven in deze Coronatijden.

Na spannend afwachten en een eerste evaluatie , leek Wim het supergoed te doen. Iedereen was tevreden tijdens het kampje: de kinderen waren dol op hem. De sportlesgeefster voelde zich goed ondersteund en de sportkampverantwoordelijke sprak vol lof.

Wij als jobcoach van Werkburo waren ook superfier en blij dat er ook eens iets positiefs gebeurde in deze toch niet zo gemakkelijke tijden.

En wat positief is voor de toekomst: door de ervaring die Wim opdeed op de sportkampen, werd hij ook positief onthaald in het schooltje in september. Ook bij de VGC dienst werd hij gevraagd om het begeleidwerken voort te zetten op de sportactiviteiten tijdens het schooljaar.

Eind goed, al goed.

Lees het document