Dag voor begeleidwerkers: Werkposten bezoeken

Dag voor begeleidwerkers: Werkposten bezoeken

Leuven, Donderdag 27 april 2023

Bijna 200 begeleidwerkers zochten en vonden elkaar bij een tas koffie voor een zoektocht door Leuven naar één van de 35 bedrijven met een begeleidwerker die hun werkvloer openstelden voor een bezoek. Vertrekpunt was Hal 5: een grote ruimte dichtbij het station van Leuven. Hier begon de zoektocht op niveau: iedere groep (24 in totaal) kreeg een route mee die ze met een QR-code konden downloaden, doe-opdrachten voor onderweg, een kwis. En voldoende tijd voor een grapje en een babbel. Indrukwekkend hoe goed de meesten met technologie als gsm en gps kunnen omgaan! De begeleiders van het CVO konden zich meestal beperken tot meewandelen.

Hoe heeft kersverse jobcoach Ben Jacquemin deze dag beleeft?

Ik had de eer om met een leuk en enthousiast groepje begeleid werkers op pad te gaan door Leuven om 2 werkposten te bezoeken. Samen met Beritan, Simon, Thomas S, Sander, Nick, Thomas P en student Ellen van CVO gingen we te voet richting de 1ste werkpost, het HUIS VAN HET KIND. Sofie toonde ons wat haar taken allemaal zijn binnen haar job: heel veel verschillende taken gaande van wegen en meten van de kindjes, alle verzorgingsmateriaal ontsmetten zodat er geen bacteriën achterblijven voor het volgende kindje, cadeautjes afgeven, … Sofie doet dit al ongeveer 3 jaar en is zeer tevreden met haar job en amai dat kon je zien hoor! We kregen ook een rondleiding in het gebouw en zagen de verschillende lokalen waren mensen samenkomen met hun kinderen, waar workshops doorgaan, waar gesprekken zijn met psychologen, … Het was zeer interessant om deze werkpost te leren kennen.

De 2de werkpost die we bezochten was de BIBLIOTHEEK TWEEBRONNEN. Simon heeft ons daar alles maar dan ook echt alles getoond. Simon werkt hier nu ongeveer 1 jaar maar weet echt alles staan in de bibliotheek. Hij heeft daar de taak om de boeken die terug binnen komen te sorteren en deze dan opnieuw in de rekken te zetten. Simon doet dit werk heel graag omdat hij hierdoor ook veel beweging heeft, want het is toch wel een grote bibliotheek hoor!

Iedere groep had zijn eigen verhaal: als het geen avontuur onderweg was, dan toch heel boeiende bezoeken. Bij de werkplaatsen van De Lijn was het een heel gedoe om iedereen in veiligheidskledij in, rond en onder lijnbussen in herstel te krijgen. In de winkel mocht iedereen producten scannen: ook voor de klanten een belevenis! Bij eersteklasser OHL een rondleiding door de kleedkamers krijgen maakt iedereen fan, maar zelf een koffie kunnen zetten in de koffiebranderij is natuurlijk ook wel fijn! De meeste bedrijven deden best wat moeite om zich te tonen en hun begeleidwerker te laten schitteren als gids, en vonden het zelf ook een fijne ervaring.

Na de lunch was het tijd voor de films waarvoor men ‘s morgens een stem kon uitbrengen. De 2 films met de meeste stemmen waren FC DE KAMPIOENEN 4 VIVA BOMA en DE BUURTPOLITIE HET CIRCUS. Deze films werden in 2 verschillende zalen gespeeld, het was heel gezellig om samen naar de film te kijken en te kunnen lachen met Andy Peelman en Herman Verbruggen (Marc Vertongen).

Voor de meeste begeleidwerkers was het een leuke dag met interessante bezoeken aan verschillende werkposten in de voormiddag, lekkere broodjes ‘s middags en een ontspannende namiddag met 2 grappige films. Men miste de traditionele dansnamiddag, maar dat maken we volgend jaar goed!

Geoffrey en Bo klaar om hun werkplekken te tonen: Het stadion van OHL
Eén van de vele bezochte werkplekken:
Hier ' t Stadsarchief van Leuven
Lees het document