Op gesprek met "een kinderlijk enthousiast puzzelstukje"

Op gesprek met "een kinderlijk enthousiast puzzelstukje"

Elke nieuwsbrief laten we iemand van een andere partner van het Werkburo aan het woord. Deze keer spreken we met Jirka Bosmans, jobcoach bij Hubbie vzw.

Jirka, Hubbie vzw is in 2020 ontstaan uit een fusie van vzw De Lork en Begeleid Wonen Brussel. Hoe lang zijn jullie al bezig met Begeleid Werken?

Wij zijn al meer dan 10 jaar actief bij de uitbouw van Begeleid Werken in Brussel. Ik ben nu zelf reeds 3 jaar aan de slag als jobcoach bij Hubbie. Wij staan helemaal achter de visie van het Begeleid Werken en Supported Employment, de methodiek die toegepast wordt. Laat ons zeggen dat ik nog steeds kinderlijk enthousiast ben als ik Begeleid Werken kan voorstellen, omdat ik geloof in de kracht ervan.

Waarin zit die kracht volgens jou?

De kracht ligt voor mij in het steeds opzoek gaan naar een win-winsituatie. Voor de begeleidwerker is dat letterlijk een betekenisvolle plek innemen in de maatschappij als ‘werkende’. Dit zorgt voor structuur in hun dag, uitbreiding van hun netwerk, het kunnen inzetten van hun talenten, kansen krijgen en groeien,…  Een mooi voorbeeld dat ik hiervan als jobcoach tegen kwam, was dat alle collega’s van een Begeleid Werker haar gingenbezoeken toen ze een tijdje in het ziekenhuis lag. Dit had voor haar enorm veel betekenis.  

Helemaal opgenomen in het team. En waarin zit de win voor de werkgever volgens jou?

Voor de werkplek is een begeleidwerker een grote meerwaarde en zorgt hij voor inclusiviteit binnen de organisatie of het bedrijf. Een begeleidwerker verlicht bovendien het werk in de organisatie door bepaalde taken op te nemen en uit handen te neen van betaalde krachten. En zeker ook niet te vergeten; de warmte en het enthousiasme dat de begeleidwerker uitstraalt.
Als een werkplek aangeeft dat de begeleidwerker hen soms doet stilstaan in het her en nu, hen uitlokt om even een pauze te nemen en aan elkaar te vragen hoe het gaat - in onze toch wel snelle werkwereld- dan denk ik dat Begeleid Werken veel meer biedt dan we soms denken. Alleen maar voordelen, niet?

Absoluut! Jullie zijn niet alleen gefuseerd vanuit 2 organisaties, maar jullie zijn ook aangesloten bij het Werkburo. Wat is daarvan de meerwaarde voor jullie?

Het partnerschap met Werkburo is waardevol om expertise samen te brengen om zo de begeleidwerkers en de werkplaatsen nog beter te kunnen begeleiden. Het geeft jobcoachen nog meer informatie en handvaten om begeleidwerkers en werkplekken de ondersteuning te kunnen bieden die ze nodig hebben. Mijn droom is dat het in elke organisatie of bedrijf vanzelfsprekend wordt dat er een begeleidwerker werkt en op dat op zijn minst elke werkplek het begeleidwerken kent. En die droom begint bij een brede samenwerking waarbij we elkaar verder helpen en waarbij de naam Werkburo als een sneeuwbal gaat rollen. Ik ben één puzzelstukje van de vele puzzelstukjes die het Werkburo heeft. Laten we samen die puzzel leggen!

 

Lees het document