Proeftuin ‘Stap per stap’ – Werkburo De Lovie

Proeftuin ‘Stap per stap’ – Werkburo De Lovie

De Lovie vzw  is één van de partners van Werkburo West-Vlaanderen. Graag stellen we een lopend project aan jullie voor namelijk ‘Stap per Stap’. Stap per stap biedt personen die langdurig ziek zijn de kans om via mobiele begeleiding te (her)ontdekken waar zijn/haar kansen in de maatschappij liggen. Dit pilootproject situeert zich binnen de ruime waaier aan arbeidszorg en wil die groep mensen bereiken die nog niet op een arbeid(zorg)vloer geraken omwille van persoonlijke en/of arbeidsmatige obstakels.  Wij kunnen laagdrempelig, zo intensief en zo lang als nodig mensen in hun eigen thuissituatie ondersteunen om samen die belemmerende factoren aan te pakken waardoor het zetten van de stap naar een vorm van activering of werk terug in het zicht komt.

Samen maken we dan de overstap naar VDAB. Het project kadert binnen ‘Westwijs’ in samenwerking met diverse partners met als doel de leergoesting en leercultuur te stimuleren binnen de Westhoek. We gebruiken hiervoor de methodiek van Supported Employment. De methodiek van Supported Employment wordt reeds succesvol ingezet binnen Werkburo. Dit bij mensen met een beperking in het kader van begeleid werken, alsook bij de ondersteuning van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt binnen activeringstrajecten, arbeidsmatige activiteiten en individueel maatwerk. Met Werkburo De Lovie geloven we erin dat we met deze methodiek ook mensen die langdurig ziek zijn kunnen begeleiden.

Sean is gemotiveerd om terug te werken maar de stap naar betaald werk is te groot. Hij botste na langdurige ziekte steeds op de te grote druk die hij voelde wanneer hij op een werkplaats moest beginnen. Tijdens de eerste gesprekken leerden we Sean kennen aan hand van enkele methodieken zoals het Levenswiel en de talentenkaarten. In de daarop volgende gesprekken hebben we samen zijn CV opgesteld, motivatiebrieven geschreven en contacteerden we mogelijke werkplaatsen om AMA uit te voeren. Sean is erg tevreden met het tempo en de één op één begeleiding. De volgende stap is om Sean op de werkvloer te begeleiden tot hij opnieuw klaar is voor betaald werk. Doordat we kunnen meegaan en stapsgewijs werken is de drempel niet te groot.

Voor meer informatie kunt u alvast een kijkje nemen op onze website www.stapperstap.be.

Lees het document