We have talent - 15e Europese supported employment conferentie

We have talent - 15e Europese supported employment conferentie

Begin juni was Spanje voor enkele dagen de hotspot voor Supported Employment. Samen met 600 deelnemers, die allemaal geloven dat werk voor iedereen mogelijk moet zijn, nam ik deel aan het congres van EUSE (vanaf heden bekend als ASEE, Association of Supported Employment Europe).

Het congres was een inspirerende ervaring, gevuld met getuigenissen van mensen met een beperking en een breed scala aan workshops waarin inhoudelijke, praktische en digitale ideeën werden gedeeld. De sessies boden niet alleen nieuwe inzichten, maar ook concrete handvatten om direct mee aan de slag te gaan.

Een van de hoogtepunten voor mij was de presentatie van Microsoft, waarin de nieuwste digitale mogelijkheden werden belicht. Deze technologieën bieden veelbelovende kansen om onze cliënten te ondersteunen in hun digitale reis. Wist je bijvoorbeeld dat je heel veel instellingen kunt aanpassen op de computer als je de windowsknop en de letter U tegelijk indrukt? Een vergrootglas gebruiken, ander contrast of een grotere cursor. Dat kan heel handig zijn om dingen aan te passen voor de gebruiker.

Google Lens is een ander voorbeeld. Je maakt een foto met je smartphone en google geeft er meteen allerlei informatie over. 

Met deze en vele andere inzichten keer ik huiswaarts, met een open blik op de toekomst en alle mogelijkheden die voor ons liggen.

Aan het begin van het congres werd de essentie van onze werking al duidelijk geformuleerd: het is geen methodiek, maar een visie en een drijfveer om mensenrechten te verdedigen en ervoor te zorgen dat iedereen de kans krijgt om deel te nemen aan de arbeidsmarkt.

Ik werd geïnspireerd en gemotiveerd om verder te werken aan de uitdagingen en kansen die voor ons liggen. Samen met vele anderen ben ik vastbesloten om deze visie uit te dragen en te realiseren.

Hanne Schelfhout
Coördinator Werkburo Vlaanderen

Lees het document